Понедельник, 29.04.2024, 10:19
Вітаю Вас Гість | RSS

Золотівський ліцей №16 Гірської міської територіальної громади

Меню сайту
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою Святковий календар. Спілкуємося українською мовою Святковий календар. Спілкуємося українською мовою


13:46
На шляху до змін!

     Найважливішою частиною до втілення мрії є натхнення! Власне, захотіти та надихнути! І саме це поставили за мету наукові працівники та вчителі шкіл Луганської області, приймаючи участь  в українсько-литовському проекті «На шляху до змін».



   



     За ініціативи Литовського центру дітей та молоді (м. Вільнюс),





     Українського державного центру позашкільної освіти (м. Київ)





та фінансової підтримки Шведського Інституту, відбувся візит  педагогів до Литви.





     В перший день ми зустрілися з послом України у Литві Володимиром Володимировичем Яценківським та його дружиною- пані Роксоланою. Посол України зазначив, що вчительство – це велике мистецтво дипломатії, яка потребує шанобливого ставлення до учнів, колег, батьків.



     У своїй промові пан посол звернув увагу на іміджеву політику, яка є способом вирішення політичних питань, а також чудовим інструментом у піднесенні іміджу України на міжнародному рівні.



    



     Програма візиту передбачала офіційну зустріч із парламентарем литовського Сейму Гінтарасом Степанавічюсом, який представив освітянам кроки з посилення престижності праці педагога, а саме: покращення умов праці, підвищення заробітної плати, зміни у фаховій підготовці та особистісне самовдосконалення.



   



     Зустрічаючись із віце-Міністром освіти й науки Литви, Наталією Істоміною, педагоги ознайомилися із структурою системи освіти Литви, змінами, які сьогодні здійснюються з метою вирішення проблемних питань якості освіти.



    



     Поїздка до Литви включала також навчання педагогів, яке проводилося через тренінг «Цінності та цілі у системі освіти. Мотивація та самореалізація», проведений Валдасом Янкаускасом. Така інтерактивна форма роботи дала змогу відпрацьовувати навички виявлення особистісних та колективних цiнностей, лідерства, здатність мотивувати учнів до навчання, рефлексії тощо. Це виявилося непростою справою, що породило цікаву та результативну дискусію.



    



     Цікавою для освітян стала розмова із спеціалістами Національного агентства з оцінювання шкіл Литви, які представили поняття «кращої школи» в Литві та критерії оцінювання її роботи. За їхнім визначенням, головною метою такої школи є комплексний підхід до розвитку особистості, яка буде нести відповідальність за своє навчання, постійно вдосконалюватися й розвивати свій творчий потенціал.



    



     Подивитися на роботу шкіл педагоги могли, відвідавши гімназію Жемінос, та Алітусську школу базової освіти. Поспілкувавшись із литовськими педагогами , побувавши на уроках хімії, фізики, іноземної мови, музики, технологій можно зробити висновок, що вчителі і учні постійно вдосконавлюються та  розвивають свій творчий потенціал .



    



                                      



Четвертий день перебування делегацiї вчителiв з Луганської областi в Литвi пройшов пiд гаслом «Саморозвиток заради самореалiзацii». Альма Карните та Рената Дамбраускайте дiлилися досвiдом литовських колег з використання методiв неформальної освiти на уроках. Учителi на практицi опановували новi види iнтерактивних вправ, якi сприяють формуванню в учнів соціальних компетенцiй та створюють на уроках умови для всебічного розвитку особистості учня.



    



     Візит до Литви передбачав пізнавальну програму ‑ оглядову екскурсію містом та Вільнюським університетом, екскурсію до Тракайського замку та захоплюючу інтелектуальну гру для команди «Escane room».



   



    



     На стіні одного з корпусів Вільнюського  університету встановлена меморіальна дошка Тарасу Шевченко, бо Вільнюс є одним з тиз міст де він уперше всім серцем покохав,зрозумів своє призначення й те,що за свою мрію треба боротися.





     Єкскурсія по Вільнюсу була незабутня. Подорожуючи вузькими вулицями  можна було відчути подих історичних подій та доторкнутись до архітектурних пам'яток.



    



     Тут зустрінеш привітних литовських друзів, які можуть гостинно запросити на чашку кави  в затишну кав'ярню… Все, що потрапляє вам на очі, зроблене зі смаком. 



    



      Побачивши велич країни розумієш, що дорога до волі та свободи не дається легким шляхом,вимагає єдності,мудрості та неймовірного патріотизму .



    

Переглядів: 553 | Додав: ZoloteMG1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою

Copyright MyCorp © 2024
uCoz