Понедельник, 29.04.2024, 06:05
Вітаю Вас Гість | RSS

Золотівський ліцей №16 Гірської міської територіальної громади

Меню сайту
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою Святковий календар. Спілкуємося українською мовою Святковий календар. Спілкуємося українською мовою


13:57
Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить…
      9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Свято встановлено  ще в 1997 році для того, щоб привернути увагу до історії української книги і сучасних її проблем.

      Віхами історичного розвитку культури освіти книжкової справи в Україні безумовно є видатні пам'ятки українського народу, такі як «Реймське Євангеліє», вивезене до Франції дочкою київського князя Ярослава Мудрого Анною, «Остромирове Євангеліє», що вважається найдавнішою і точно датованою пам'яткою рукописного мистецтва, «Київський Псалтир». 

       9 листопада в Золотівській багатопрофільній гімназії розпочався І етап  Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Цей унікальний мовний марафон був зініційований великим українським меценатом і громадським діячем Петром Яциком, який усе життя прожив у Канаді, але завжди пам’ятав про рідну землю.

      Після здобуття незалежності він часто приїздив до України. Мовна ситуація в Україні дуже непокоїла Петра Яцика, бо він був переконаний, що є мова – є й держава, немає мови – немає держави. Так народилася ідея конкурсу з української мови для української ж молоді. Рік від року конкурс набуває популярності, бо головна мета цього мовного змагання – утверджувати державний статус української мови, підносити її престиж.

       9 листопада 2016 року,  у День української писемності та мови на Українському радіо відбувся шістнадцятий радіодиктант національної єдності, який традиційно об’єднав всіх небайдужих навколо українського слова.  Учні 10-11 класів та працівники Золотівської багатопрофільної гімназії долучилися до цієї Всеукраїнської акції.

       Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова - це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня інтелектуальна і мислительська діяльність народу. (О.Олесь)

         

Переглядів: 416 | Додав: ZoloteMG1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Святковий календар. Спілкуємося українською мовою

Copyright MyCorp © 2024
uCoz